Beneficiile consumului de Noni

Noni se folosește îndeosebi în Malaezia, Filipine, India, Hawaii, America de Sud, unde proprietăţile sale terapeutice sunt bine cunoscute.
1. Alcaloizi
S-au descoperit în compoziţia fructului noni o serie de alcaloizi cu beneficii uimitoare asupra sănătăţii precum ar fi:
Xeronina: activator enzimatic şi stimulator al sistemului imunitar.
Damnacantal: anticancerigen şi stimulator al sistemului imunitar, îndeosebi al macrofagelor.
2. Tonic general
Fructul de noni şi sucul obţinut din acest fruct este un foarte bun tonic general, pentru a reda vitalitatea întregului organism, prin proprietăţile sale stimulatoare, antimicrobiene şi analgezice.
Sucul de noni este foarte indicat în perioadele de stres fizic sau psihic.
3. Vitamine şi minerale
Fructul noni conţine vitamine, minerale, oligoelemente, enzime, antioxidanţi. Noni conţine vitaminele: A, C, beta-caroten, B3. Fructul noni este bogat în minerale precum seleniu, deosebit de important pentru imunitate, fier şi potasiu.
4. Antimicrobian
Fructul noni are în compoziţie agenţi antibacterieni naturali, antivirali şi antifungici. Anumite substanţe din compoziţia fructului noni, cum ar fi acubina, rubiadina şi alazarina, sunt antibiotice naturale. De aceea, fructul noni se foloseşte în Asia pentru tratarea gastroenteritelor bacteriene produse de infecţiile cu E.coli, salmonella, shigella.
5. Protecţie cardiovasculară
Fructele de noni conţin un fitosterol vegetal cu acţiune hipocolesterolemiantă, care reduce depozitele de colesterol de la nivelul vaselor. De asemenea, scopoletinul, o substanţă întâlnită în noni este vasodilatatoare naturală, având proprietăţi hipotensive.
6. Aminoacizi
Fructul noni conţine numeroşi aminoacizi importanţi pentru buna funcţionare a organismului:

  • alanină
  • arginină cu rol important în detoxifierea organismului
  • cistină
  • glicina
  • prolină
  • tirozina: precursor al dopaminei, adrenalinei şi hormonilor tiroidieni

Fructul noni conţine șapte din cei nouă aminoacizi esenţiali, denumiţi aşa datorită faptului că nu se pot sintetiza în organism, fiind necesar aportul extern, din alimentaţie.

  • Izoleucina
  • Leucina intră în structura feritinei, fiind indicată în anemii. Stimulează sinteza de proteine musculare, reglează creşterea celulară, intră în structura hormonilor sterolici
  • Lizina intră în structura colagenului şi elastinei din piele. Este utilizată pentru sinteza majorităţii proteinelor din organism, inclusiv pentru sinteza anticorpilor. Lizina este necesară pentru absorbţia calciului
  • Metionina este utilizată pentru sinteza altor aminoacizi în organism: taurina, cisteina, carnitina. Este utilizată pentru sinteza fosfolipidelor: lecitină, fosfatidilcolină din creier
  • Fenilalanină este utilizată pentru sinteza tirozinei, aminoacid precursor al hormonilor tiroidieni, melaninei (din piele) şi adrenalinei. Fenilalanina are de asemenea efecte analgezice şi antidepresive
  • Triptofanul este precursor în sinteza neurotransmițătorului serotonină, precursor în sinteza vitaminei B3 (niacină).Deficitul de triptofan favorizează depresia. Triptofanul se găseşte şi în lapte, seminţe de susan, seminţe de floarea-soarelui, soia
  • Valina

În concluzie, fructul noni poate fi utilizat pentru proprietăţile sale benefice în afecţiuni precum: infecţii (bacteriene, parazitare, fungice,virale), cancer, hipercolesterolemie şi hipertensiune, boli reumatismale, alergii, tulburări de somn, depresie, boala Alzheimer.
Orice om are toate motivele să consume acest miraculos fruct şi să-şi ajute organismul la o bună funcţionare o perioadă cât mai lungă de timp. Mai ales că acum în farmaciile naturiste se găseşte şi la noi. Un strop de sănătate nu strică niciodată.

Nenumărați oameni de ştiinţă din întreaga lume și medici, au raportat uimitoare îmbunătăţiri ale stării de sănătate care le-au schimbat viaţa, ca urmare a consumului de Suc Noni. Renumitul medic Ph.D Neal Solomon a întocmit numeroase studii care indică îmbunătățiri semnificative pentru sănătate ca urmare a utilizării Sucului Noni.
Bazate pe practica clinică și numeroase studii pe animale, se crede că bogatele polizaharide găsite în sucul făcut din fructul noni atacă celulele anormale şi ajută sistemul imunitar prin stimularea organismului. În studiile de cancer pe animale, tratamentele cu suc de Noni au redus formarea de celule anormale în inimă, plămâni, ficat, și rinichi şi a prelungit durata de viaţă la şoareci cu mai mult de 75%.
Fructul noni conţine numeroşi aminoacizi importanţi pentru buna funcţionare a organismului: alanină, arginină cu rol important în detoxifierea organismului, cistină, glicină, prolină, tirozina: precursor al dopaminei, adrenalinei şi hormonilor tiroidieni.

Fructul Noni poate fi consumat şi in forma brută, dar reputația sa de a fi unul dintre cele mai scârbos-mirositoare alimente de pe planeta, este bine întemeiată. Noni este cunoscut pentru proprietăţile sale medicinale. Fructele noni, semințele noni, florile noni, rădăcinile noni și scoarța de pom noni sunt toate folosite într-un fel sau altul în scopuri medicale, iar acestea au fost utilizate cu foarte mult timp in urmă. Cea mai veche referire la utilizarea acestuia în tratarea afecțiunilor datează de mai multe mii de ani, în scrierile sanscrite din India.

Deorece cresc în diferite locuri ale lumii, pentru fructele de Noni, există la fel de multe utilizări medicinale tradiționale. Pentru utilizări topice, el poate fi folosit crud sau pisat într-un terci și amestecat cu sare. Balsamul nu tocmai frumos mirositor poate fi aplict pe oasele rupte. De asemenea, este utilizat local pe zonele muşcăturilor de animale, muşcăturilor insectelor, inflamații și arsuri. În unele locuri frunze încălzite sunt plasate pe piept pentru a calma greaţa, tusea și colicii, sau pe frunte pentru a trata durerile de cap.
Tonicele realizate din diferite părți ale arborelui de Noni sunt folosite pentru a trata ochii, pielea, guta, gâtul și problemele de stomac. Vindecătorii tradiționali folosesc extracte de noni pentru tratarea artritei, menstruație, dizenteriei, lumbago, astm, împotriva viermilor intestinali, intoxicației alimentare, greaţă şi urinare, a intestinului şi problemelor respiratorii.

Beneficii medicale ale Sucului Noni:

  • fructul Noni conține vitamine, minerale și aminoacizi care, în calitate de suplimente nutritive și creșterea de energie în organism
  • are antioxidanţi care ajută la încetinirea şi deteriorarea corpului, “luptă” împotriva cancerului
  • scade hipertensiunea arterială
  • îmbunatățește procesele metabolice
  • are efect antialergic și analgezic
  • ajută la sintetizarea proteinelor în organism, sistemul hormonal și are un efect pozitiv asupra glandei tiroide stimulând funcționarea acesteia
  • reglează somnul
  • reducerea tensiunii arteriale crescute
  • este un bun fortifiant al sistemului imunitar prin stimularea formării celulelor T si B, precum şi a macrofagelor şi celulelor limfocitare, organismul fiind astfel capabil să reziste îmbolnăvirilor
  • scade nivelul de glucoză la pacienţii cu diabet zaharat
  • îmbunătăţeşte starea generală psiho-fizică
  • sporeşte reacția biochimică în celulă, reface celulelor degradate și repară leziunile celulare
  • elimină toxinelor din celule
  • oferă protecţie împotriva bolilor infecţioase prin pronunţatul său efect antibacterian (cu atât mai mult această proţectie este oferită în cazul afecţiunilor gastrice, prin forma lichidă a produselor noastre - Sucul Noni Original)
  • creşte rezistenţa la efectele stresului

Se recomandă consumul de Suc Noni cu precădere dimineaţa şi seara, cu jumatate de ora înainte de masă.