Noni și prevenirea cataractei

Cataracta este o peliculă fină şi opacă apărută la nivelul cristalinului, care blochează pasajul fasciculului luminos către retină (componenta nervoasă a globului ocular la nivelul careia se formeaza imaginea), cauzând tulburări de vedere. În cele mai multe cazuri cataracta cauzează anumite tulburări vizuale, dintre care amintim:
noni-cataracta- vedere înceţoşată, greoaie, neclară;
- fotofobie (nu suportă lumina), fie cea naturală sau artificială. Şofatul este de asemenea îngreunat datorită disconfortului vizual cauzat de lumina farurilor din trafic;
- necesitatea schimbării relativ frecventă a lentilelor de la ochelari;
- vedere dublă;
- dificultăti în desfăşurarea activităţilor zilnice, datorate tulburărilor vizuale.
Cataracta legată de vârstă este o cauză principală de orbire în lumea de azi. Deşi cauza exactă a apariţiei cataractei este încă necunoscută, o relaţie există între factorii dietetici şi riscul dezvoltarii cataractei. A fost demonstrat în numeroase studii că o dietă sănătoasă, bogată în antioxidanţi şi vitamine, reduce riscul de cataractă şi progresia ei.
Stresul oxidativ şi cataracta – stresul oxidativ apare atunci când avem un dezechilibru între radicalii liberi şi antioxidanţii care îi ţin sub control. Radicalii liberi deteriorează organismul prin furtul de electroni din celulele sanătoase de la organe şi ţesuturi. Acest proces se numeşte oxidare. În ochi, oxidarea afectează proteinele creând ceea ce numim cataracta. Prevenirea radicalilor liberi cu alimente sănătoase, în special cele ce conţin atioxidanţi, poate ajuta la încetinirea acestui proces. Sucul de Noni conţine toate vitaminele şi mineralele esenţiale precum seleniu, zinc, magneziu, molibden, fosfor, plus 18 aminoacizi şi fitochimicale. Vitamina C, vitamina A, vitamina E sunt câteva exemple de vitamine antioxidante conţinute de noni, care conform studiilor reduc riscul de cataractă. Prin urmare noni acţionează ca un puternic antioxidant.
Studii clinice:
noni-cataracta-ochi-sanatos1. Subiecţii care au consumat suplimente cu vitamina C timp de 10 ani au avut un risc cu 40 pana la 77% mai scazut de cataractă. (Journal of Clinical Nutrition).
2. Vitamina E, vitamina C şi taurina par să ofere protecţie ochilor împotriva radiaţiilor. (Biochem Mol Bio Int.)
3. Aportul de proteine, vitamina A, C, E şi caroten a scăzut semnificativ riscul de toate tipurile de cataractă. (Arcul Ophtalmol, 2000)
4. Nivelul scăzut de vitamina E a fost asociat cu aproximativ de 2 ori mai crescut risc de apariţie al cataractei. (Vitale, et al Epidemiologie)
Nu în ultimul rând xeronina un alcaloid foarte important din noni ajută în prevenirea cataractei. Pe măsură ce îmbătrânim, proteinele lentilei ochiului pot să se grupeze şi să înceapă să acopere zona obiectivului. Xeronina are proprieţăţi care acţionează asupra moleculelor de proteine. Prin urmare, în caz de cataracta rolul xeroninei din noni este foarte important pentru prevenirea agregării proteinelor ochiului.